 |
zwierzaki
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
paulu$
Moderator
Dołączył: 18 Lip 2007
Posty: 481
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: skad? bo ja wiem
|
Wysłany: Czw 9:57, 23 Sie 2007 Temat postu: przepisy na kolbe i chipsy |
|
|
Kolby dla chomików!
Składniki na 4 kolby:
- 40g mąki pszennej
- 1 białko jajka
- łyżeczka miodu
- mieszanka dowolnych ziaren
- dodatki: zioła, warzywa i owoce, które chcemy, żeby w kolbie się znalazły
Jak przyrządzić
Ciasto robimy z mąki, białka i miodu. W konsystencji powinno być ono wilgotne i klejące.
Do takiego ciasta dodajemy mieszankę ziaren i dodatki (np. warzywa), pamiętając by było one obklejone tylko cieniutką warstwą ciasta.
Bierzemy formę do pieczenia i układamy na niej papier pieczeniowy, jest to konieczne gdyż inaczej kolba przyklei się do podłoża. W tak przygotowanej foremce formujemy coś, co kształtem powinno przypominać kolby, nie daje jednak dokładnej ilości, bo wydaje mi się, ze każdy powinien zrobić takie, jakie mu odpowiadają.
Tak przygotowane kolby pieczemy w piekarniku ok. 15-20 minut w temperaturze 180*C - 200*C. Gotowa kolba będzie mieć rumiany kolor, a ciasto nawet po wbiciu w nie wykałaczki nie powinno się do niej kleić! Na zdjęciach są pokazane dosyć duże ilości kolby w kolbie, ale pochodzą one ze strony o koszatniczkach.
Chipsy Jabłkowe
Składniki:
- 1 umyte jabłko (można więcej) najlepiej takie twarde, coś w stylu Championa
Potrzeba:
- nożyk
- deska
- igła
- nitka
- kaloryfer lub piekarnik
Sposób wykonania:
Umyte jabłko kroimy w plastry ok. 5mm grubości. Nie mają być one za duże, ponieważ mogą nam się pod ciężarem urwać z nitki. Jabłko ma nie być obrane, ponieważ jak wiemy, skórka zawiera wiele witamin, ale musimy pamiętać, by jabłko było dobrze umyte.
Tak pocięte plasterki nawlekamy ostrożnie na nitkę, by nie przeleciało drugą strona. Między jednym a drugim zostawmy odrobinę miejsca, by jabłka w czasie suszenia się z każdej strony ‘spiekły’.
Gdy już nawleczemy jabłka na nitkę, ostrożnie przenosimy je na ‘rozgrzany’ kaloryfer. Wiadomo, podczas przenoszenia jabłka mogą się do siebie przybliżyć, ale kiedy już położymy je na kaloryferze, należy je porozkładać.
W przeciągu 2-3 dni nasze chipsy powinny być gotowe. Zależy to od tego, jak mocno gorący był kaloryfer. Wiadomo, ciepłe piecyki mamy tylko zimą, więc latem możemy owe chipsy zrobić w piekarniku w ok. 150*C. Wtedy się je tam suszy, rozkładając je na blaszce i po 5-10 minutach przewracamy na drugą stronę i po 5 minutach wyciągamy i gotowe. Tak powinny wyglądać już po wysuszeniu:
Tak więc nasze własnoręcznie zrobione Chipsy Jabłkowe gotowe! Naszym chomikom powinny one smakować. Dla pewności, dałam moim ekspertom spróbować i im smakowało!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Martini
Administrator
Dołączył: 09 Cze 2007
Posty: 363
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: z Krakowcia ; D)
|
Wysłany: Pią 22:01, 24 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
Exstra, tylko na czym zwiesic kolbe....
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
paulu$
Moderator
Dołączył: 18 Lip 2007
Posty: 481
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: skad? bo ja wiem
|
Wysłany: Sob 7:20, 25 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
na patyku z ostatniej kolby!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Martini
Administrator
Dołączył: 09 Cze 2007
Posty: 363
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: z Krakowcia ; D)
|
Wysłany: Sob 13:27, 25 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
Ale jak sie np. nie kupuje kolb tylko je sie robi samemu przez cały czas?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
paulu$
Moderator
Dołączył: 18 Lip 2007
Posty: 481
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: skad? bo ja wiem
|
Wysłany: Sob 14:00, 25 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
z dzewa gałaź moze być!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Martini
Administrator
Dołączył: 09 Cze 2007
Posty: 363
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: z Krakowcia ; D)
|
Wysłany: Pon 10:32, 27 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
yyyyyyy z drzewa?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
paulu$
Moderator
Dołączył: 18 Lip 2007
Posty: 481
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: skad? bo ja wiem
|
Wysłany: Pon 10:43, 27 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
nom tak! jakis patyk! no ewentualnie mozna kupic w sklepie!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Martini
Administrator
Dołączył: 09 Cze 2007
Posty: 363
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: z Krakowcia ; D)
|
Wysłany: Pon 15:46, 27 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
a jakim?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
paulu$
Moderator
Dołączył: 18 Lip 2007
Posty: 481
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: skad? bo ja wiem
|
Wysłany: Wto 6:55, 28 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
zoologicznym a czasami w wiekszych supermarketach
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|