Forum zwierzaki Strona Główna zwierzaki

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

przepisy na kolbe i chipsy

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum zwierzaki Strona Główna -> Inne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
paulu$
Moderator



Dołączył: 18 Lip 2007
Posty: 481
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: skad? bo ja wiem

PostWysłany: Czw 9:57, 23 Sie 2007    Temat postu: przepisy na kolbe i chipsy

Kolby dla chomików!

Składniki na 4 kolby:

- 40g mąki pszennej

- 1 białko jajka

- łyżeczka miodu

- mieszanka dowolnych ziaren

- dodatki: zioła, warzywa i owoce, które chcemy, żeby w kolbie się znalazły



Jak przyrządzić

Ciasto robimy z mąki, białka i miodu. W konsystencji powinno być ono wilgotne i klejące.



Do takiego ciasta dodajemy mieszankę ziaren i dodatki (np. warzywa), pamiętając by było one obklejone tylko cieniutką warstwą ciasta.



Bierzemy formę do pieczenia i układamy na niej papier pieczeniowy, jest to konieczne gdyż inaczej kolba przyklei się do podłoża. W tak przygotowanej foremce formujemy coś, co kształtem powinno przypominać kolby, nie daje jednak dokładnej ilości, bo wydaje mi się, ze każdy powinien zrobić takie, jakie mu odpowiadają.



Tak przygotowane kolby pieczemy w piekarniku ok. 15-20 minut w temperaturze 180*C - 200*C. Gotowa kolba będzie mieć rumiany kolor, a ciasto nawet po wbiciu w nie wykałaczki nie powinno się do niej kleić! Na zdjęciach są pokazane dosyć duże ilości kolby w kolbie, ale pochodzą one ze strony o koszatniczkach.


Chipsy Jabłkowe

Składniki:

- 1 umyte jabłko (można więcej) najlepiej takie twarde, coś w stylu Championa

Potrzeba:

- nożyk

- deska

- igła

- nitka

- kaloryfer lub piekarnik Very Happy



Sposób wykonania:

Umyte jabłko kroimy w plastry ok. 5mm grubości. Nie mają być one za duże, ponieważ mogą nam się pod ciężarem urwać z nitki. Jabłko ma nie być obrane, ponieważ jak wiemy, skórka zawiera wiele witamin, ale musimy pamiętać, by jabłko było dobrze umyte.



Tak pocięte plasterki nawlekamy ostrożnie na nitkę, by nie przeleciało drugą strona. Między jednym a drugim zostawmy odrobinę miejsca, by jabłka w czasie suszenia się z każdej strony ‘spiekły’.



Gdy już nawleczemy jabłka na nitkę, ostrożnie przenosimy je na ‘rozgrzany’ kaloryfer. Wiadomo, podczas przenoszenia jabłka mogą się do siebie przybliżyć, ale kiedy już położymy je na kaloryferze, należy je porozkładać.



W przeciągu 2-3 dni nasze chipsy powinny być gotowe. Zależy to od tego, jak mocno gorący był kaloryfer. Wiadomo, ciepłe piecyki mamy tylko zimą, więc latem możemy owe chipsy zrobić w piekarniku w ok. 150*C. Wtedy się je tam suszy, rozkładając je na blaszce i po 5-10 minutach przewracamy na drugą stronę i po 5 minutach wyciągamy i gotowe. Tak powinny wyglądać już po wysuszeniu:



Tak więc nasze własnoręcznie zrobione Chipsy Jabłkowe gotowe! Naszym chomikom powinny one smakować. Dla pewności, dałam moim ekspertom spróbować i im smakowało!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Martini
Administrator



Dołączył: 09 Cze 2007
Posty: 363
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z Krakowcia ; D)

PostWysłany: Pią 22:01, 24 Sie 2007    Temat postu:

Exstra, tylko na czym zwiesic kolbe....

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
paulu$
Moderator



Dołączył: 18 Lip 2007
Posty: 481
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: skad? bo ja wiem

PostWysłany: Sob 7:20, 25 Sie 2007    Temat postu:

na patyku z ostatniej kolby!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Martini
Administrator



Dołączył: 09 Cze 2007
Posty: 363
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z Krakowcia ; D)

PostWysłany: Sob 13:27, 25 Sie 2007    Temat postu:

Ale jak sie np. nie kupuje kolb tylko je sie robi samemu przez cały czas?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
paulu$
Moderator



Dołączył: 18 Lip 2007
Posty: 481
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: skad? bo ja wiem

PostWysłany: Sob 14:00, 25 Sie 2007    Temat postu:

z dzewa gałaź moze być!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Martini
Administrator



Dołączył: 09 Cze 2007
Posty: 363
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z Krakowcia ; D)

PostWysłany: Pon 10:32, 27 Sie 2007    Temat postu:

yyyyyyy z drzewa?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
paulu$
Moderator



Dołączył: 18 Lip 2007
Posty: 481
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: skad? bo ja wiem

PostWysłany: Pon 10:43, 27 Sie 2007    Temat postu:

nom tak! jakis patyk! no ewentualnie mozna kupic w sklepie!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Martini
Administrator



Dołączył: 09 Cze 2007
Posty: 363
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z Krakowcia ; D)

PostWysłany: Pon 15:46, 27 Sie 2007    Temat postu:

a jakim?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
paulu$
Moderator



Dołączył: 18 Lip 2007
Posty: 481
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: skad? bo ja wiem

PostWysłany: Wto 6:55, 28 Sie 2007    Temat postu:

zoologicznym a czasami w wiekszych supermarketach

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Martini
Administrator



Dołączył: 09 Cze 2007
Posty: 363
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z Krakowcia ; D)

PostWysłany: Wto 10:57, 28 Sie 2007    Temat postu:

oki

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum zwierzaki Strona Główna -> Inne Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin