paulu$ |
Wysłany: Czw 9:57, 23 Sie 2007 Temat postu: przepisy na kolbe i chipsy |
|
Kolby dla chomików!
Składniki na 4 kolby:
- 40g mąki pszennej
- 1 białko jajka
- łyżeczka miodu
- mieszanka dowolnych ziaren
- dodatki: zioła, warzywa i owoce, które chcemy, żeby w kolbie się znalazły
Jak przyrządzić
Ciasto robimy z mąki, białka i miodu. W konsystencji powinno być ono wilgotne i klejące.
Do takiego ciasta dodajemy mieszankę ziaren i dodatki (np. warzywa), pamiętając by było one obklejone tylko cieniutką warstwą ciasta.
Bierzemy formę do pieczenia i układamy na niej papier pieczeniowy, jest to konieczne gdyż inaczej kolba przyklei się do podłoża. W tak przygotowanej foremce formujemy coś, co kształtem powinno przypominać kolby, nie daje jednak dokładnej ilości, bo wydaje mi się, ze każdy powinien zrobić takie, jakie mu odpowiadają.
Tak przygotowane kolby pieczemy w piekarniku ok. 15-20 minut w temperaturze 180*C - 200*C. Gotowa kolba będzie mieć rumiany kolor, a ciasto nawet po wbiciu w nie wykałaczki nie powinno się do niej kleić! Na zdjęciach są pokazane dosyć duże ilości kolby w kolbie, ale pochodzą one ze strony o koszatniczkach.
Chipsy Jabłkowe
Składniki:
- 1 umyte jabłko (można więcej) najlepiej takie twarde, coś w stylu Championa
Potrzeba:
- nożyk
- deska
- igła
- nitka
- kaloryfer lub piekarnik
Sposób wykonania:
Umyte jabłko kroimy w plastry ok. 5mm grubości. Nie mają być one za duże, ponieważ mogą nam się pod ciężarem urwać z nitki. Jabłko ma nie być obrane, ponieważ jak wiemy, skórka zawiera wiele witamin, ale musimy pamiętać, by jabłko było dobrze umyte.
Tak pocięte plasterki nawlekamy ostrożnie na nitkę, by nie przeleciało drugą strona. Między jednym a drugim zostawmy odrobinę miejsca, by jabłka w czasie suszenia się z każdej strony ‘spiekły’.
Gdy już nawleczemy jabłka na nitkę, ostrożnie przenosimy je na ‘rozgrzany’ kaloryfer. Wiadomo, podczas przenoszenia jabłka mogą się do siebie przybliżyć, ale kiedy już położymy je na kaloryferze, należy je porozkładać.
W przeciągu 2-3 dni nasze chipsy powinny być gotowe. Zależy to od tego, jak mocno gorący był kaloryfer. Wiadomo, ciepłe piecyki mamy tylko zimą, więc latem możemy owe chipsy zrobić w piekarniku w ok. 150*C. Wtedy się je tam suszy, rozkładając je na blaszce i po 5-10 minutach przewracamy na drugą stronę i po 5 minutach wyciągamy i gotowe. Tak powinny wyglądać już po wysuszeniu:
Tak więc nasze własnoręcznie zrobione Chipsy Jabłkowe gotowe! Naszym chomikom powinny one smakować. Dla pewności, dałam moim ekspertom spróbować i im smakowało! |
|