Autor Wiadomość
Martini
PostWysłany: Wto 10:57, 28 Sie 2007    Temat postu:

oki
paulu$
PostWysłany: Wto 6:55, 28 Sie 2007    Temat postu:

zoologicznym a czasami w wiekszych supermarketach
Martini
PostWysłany: Pon 15:46, 27 Sie 2007    Temat postu:

a jakim?
paulu$
PostWysłany: Pon 10:43, 27 Sie 2007    Temat postu:

nom tak! jakis patyk! no ewentualnie mozna kupic w sklepie!
Martini
PostWysłany: Pon 10:32, 27 Sie 2007    Temat postu:

yyyyyyy z drzewa?
paulu$
PostWysłany: Sob 14:00, 25 Sie 2007    Temat postu:

z dzewa gałaź moze być!
Martini
PostWysłany: Sob 13:27, 25 Sie 2007    Temat postu:

Ale jak sie np. nie kupuje kolb tylko je sie robi samemu przez cały czas?
paulu$
PostWysłany: Sob 7:20, 25 Sie 2007    Temat postu:

na patyku z ostatniej kolby!
Martini
PostWysłany: Pią 22:01, 24 Sie 2007    Temat postu:

Exstra, tylko na czym zwiesic kolbe....
paulu$
PostWysłany: Czw 9:57, 23 Sie 2007    Temat postu: przepisy na kolbe i chipsy

Kolby dla chomików!

Składniki na 4 kolby:

- 40g mąki pszennej

- 1 białko jajka

- łyżeczka miodu

- mieszanka dowolnych ziaren

- dodatki: zioła, warzywa i owoce, które chcemy, żeby w kolbie się znalazły



Jak przyrządzić

Ciasto robimy z mąki, białka i miodu. W konsystencji powinno być ono wilgotne i klejące.



Do takiego ciasta dodajemy mieszankę ziaren i dodatki (np. warzywa), pamiętając by było one obklejone tylko cieniutką warstwą ciasta.



Bierzemy formę do pieczenia i układamy na niej papier pieczeniowy, jest to konieczne gdyż inaczej kolba przyklei się do podłoża. W tak przygotowanej foremce formujemy coś, co kształtem powinno przypominać kolby, nie daje jednak dokładnej ilości, bo wydaje mi się, ze każdy powinien zrobić takie, jakie mu odpowiadają.



Tak przygotowane kolby pieczemy w piekarniku ok. 15-20 minut w temperaturze 180*C - 200*C. Gotowa kolba będzie mieć rumiany kolor, a ciasto nawet po wbiciu w nie wykałaczki nie powinno się do niej kleić! Na zdjęciach są pokazane dosyć duże ilości kolby w kolbie, ale pochodzą one ze strony o koszatniczkach.


Chipsy Jabłkowe

Składniki:

- 1 umyte jabłko (można więcej) najlepiej takie twarde, coś w stylu Championa

Potrzeba:

- nożyk

- deska

- igła

- nitka

- kaloryfer lub piekarnik Very Happy



Sposób wykonania:

Umyte jabłko kroimy w plastry ok. 5mm grubości. Nie mają być one za duże, ponieważ mogą nam się pod ciężarem urwać z nitki. Jabłko ma nie być obrane, ponieważ jak wiemy, skórka zawiera wiele witamin, ale musimy pamiętać, by jabłko było dobrze umyte.



Tak pocięte plasterki nawlekamy ostrożnie na nitkę, by nie przeleciało drugą strona. Między jednym a drugim zostawmy odrobinę miejsca, by jabłka w czasie suszenia się z każdej strony ‘spiekły’.



Gdy już nawleczemy jabłka na nitkę, ostrożnie przenosimy je na ‘rozgrzany’ kaloryfer. Wiadomo, podczas przenoszenia jabłka mogą się do siebie przybliżyć, ale kiedy już położymy je na kaloryferze, należy je porozkładać.



W przeciągu 2-3 dni nasze chipsy powinny być gotowe. Zależy to od tego, jak mocno gorący był kaloryfer. Wiadomo, ciepłe piecyki mamy tylko zimą, więc latem możemy owe chipsy zrobić w piekarniku w ok. 150*C. Wtedy się je tam suszy, rozkładając je na blaszce i po 5-10 minutach przewracamy na drugą stronę i po 5 minutach wyciągamy i gotowe. Tak powinny wyglądać już po wysuszeniu:



Tak więc nasze własnoręcznie zrobione Chipsy Jabłkowe gotowe! Naszym chomikom powinny one smakować. Dla pewności, dałam moim ekspertom spróbować i im smakowało!

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group